3 toepassingen van Floralyze voor natuurbeheer en ecologie

"3 toepassingen van Floralyze voor natuurbeheer en ecologie"

Ontdek drie voorbeelden van Floralyze-toepassingen die natuurbeheerders helpen bij efficiënt beheer en biodiversiteitsbehoud.

1. Identificatie van invasieve exoten

Ecogoggle biedt een service voor het nauwkeurig in kaart brengen van invasieve plantensoorten waaronder de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, grote waternavel, rimpelroos en reuzenbalsemien. De resultaten worden in Floralyze gevisualiseerd. Beheerders kunnen met de analyse snel haarden identificeren en gerichte beheersmaatregelen treffen. Snel ingrijpen voorkomt de verspreiding van deze exoten.

Lees hier onze blog over de monitoring van Reuzenbalsemien in de Biesbosch: https://ecogoggle.nl/blog/Geautomatiseerde-exoten-herkenning-Biesbosch

2. Structuur elementen van natuurtypen in kaart

De hoge resolutiebeelden maken het mogelijk om vele soorten gebiedsdekkend in kaart te brengen. Beheerders zijn geholpen met een gebiedsdekkende kaart van structuurelementen van de natuurtypen. Voor een droge heide natuurtype zijn dit onder andere de elementen: Kale bodem/zand, Oude heide, Bochtige smele-, Pijpenstrootje-, Jeneverbesstruwelen etc. Ook de aanwezigheid van indicatorsoorten zoals rendiermos en grijs kronkelsteeltje bieden de beheerder inzicht in de te nemen maatregelen. 

Lees meer over kwaliteitsbepaling van natuurgebieden in deze blog: https://ecogoggle.nl/blog/Kwaliteitsbepaling-natuurgebieden-AI

3. Effectiviteit van natuurherstelmaatregelen

Analyses van opnamen kunnen vergeleken worden over tijd. Dit helpt om inzicht te krijgen in veranderingen van vegetatiesamenstelling en -structuur na maatregelen.  Bijvoorbeeld om het effect van begrazing, maaien of herstel van waterpeilen te evalueren. Regelmatig inzicht in effect stimuleert adaptief en doelgericht natuurbeheer wat de biodiversiteit en ecologische gezondheid van het gebied ten goede komt.

Bedankt voor het lezen!

Wil je zelf aan de slag met Floralyze? Dat kan. Klik op de onderstaande knop om kosteloos en vrijblijvend kennis te maken met Floralyze.
Aan de slag

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Geen onnodige spam, beloofd.